Sitar i flauta bansuri amb Blai Mart

Un matí, estava jo a la Teteria amb la persiana mig baixada i va aparèixer el Blai. Em va comentar que ell tocava el sitar i que si algun dia estava interessat podíem fer una sessió.

 En aquells moments estàvem en alguna de les onades de la pandèmia i se m’havia ajuntat amb la retirada definitiva de la terrassa, però n’estava segur que en qualsevol moment trobaria l’ocasió addient. 

I ja ha arribat! En el marc de l’XI Setmana de la poesia, organitzem a la Teteria una mostra de poemes d’escriptores de l’Índia, el concert de sitar i flauta bansuri a càrrec d’en Blai Mart, i un pica pica especiat. 

He preparat una entrevista per conèixer una mica el Blai, i de pas intentar resoldre algun dels dubtes que fa temps em ballen pel cap. 

Hola Blai, una pregunta bàsica a qualsevol entrevista: 

Per què hi ha més matèria que antimatèria? 

Matèria n’hi ha perquè és el que veiem, l’anti-tot és el que equilibra i dona sentit a l’harmonia però no tothom pugna amb els contraris per a extrapolar l’infinit.

Anem al tema musical, Què va fer decidir-te pel sitar? 

Sóc bo afinant així que en un taller a l’Índia després d’afinar tota la tenda l’amo em va dir que toqués i que m’en comprés un, abans d’això mai no n’havia tocat cap. 

Toques altres instruments? 

Sí, la varietat sempre m’ha definit, sóc sobretot saxo i vents diferents com Xenai, Nei, didgi, bansuri i altres però això son altres temes.

Quins son els teus espais preferits per tocar el sitar? 

Només toco si hi ha silenci i en espais amb ressonància acústica. És veritat que els últims anys tinc amplificació per a arribar a l’última fila. 

M’has comentat que vas estar a l’Índia, com va ser això? 

Vaig anar-hi a celebrar el canvi de mil·lenni, tot i que allà estaven al 5.420, i per això es feia difícil convèncer de l’esdeveniment així que em vaig endinsar en la seva cultura sobretot a Kashi, Benarés.

A part de tocar el sitar, també fas altres coses per millorar el karma com ara practicar ioga o pintar mandales o venerar a Shiva? 

Això és el tema… Shiva en tinc un a casa, però és un gat company; també en tinc un entre l’hort, de decoració. Ioga el de la ment, que és el que et ressoni; sóc d’escalfaments i estiraments

I finalment, la pregunta estrella que marcarà la nostra futura relació personal… Prens te? 

Per a mí el te és medicina, m’agraden molt aromàtics amb llet tot i que un Xa-xaii al dia és un clàssic!

Vols afegir alguna cosa que no hagis dit o confessar algun secret que portis guardant tota la vida? 

El secret que tinc és que, l’art en general desperta el 6è sentit; el fer una activitat de manera creativa i profitosa, hi intervé l’element estrella d’un espai de creació amb temps indeterminat; només amb un abans i un després

Doncs això és tot Blai, moltes gràcies i ens veiem el dia 19 de març!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s