“Em prenc entre cinc i set cafès al dia”

Si es fa amb la mà, és manual,
si hi fica la mà i el cor, és artesà,
i, si a més hi posa el cap, és un artista.

cafè Delsams

Fa ja uns quants anys, quan a la Teteria Índia vam decidir treballar amb cafès d’especialitat, vam conèixer Delsams, una empresa ubicada a Balaguer, que porten des de 1952 torrant cafès i que culminen ja la tercera generació familiar dedicada al món del cafè. El cafè d’especialitat és un producte que està canviant la relació que la societat ha tingut fins ara amb el cafè. La cura del producte des de les petites finques dels caficultors, el torrat artesanal, el servei, les característiques organolèptiques i tot el procés des del cultiu fins el paladar del client, converteixen la seva degustació en una meravella per als sentits.

Avui parlarem amb en Blai, el representant de la generació més jove, certificat per SCAE com a Barista Nivell I i Nivell II, especialitzat en l’elaboració de tot tipus de begudes de cafè i combinats, així com el tast, selecció i confecció de blends de cafè, per expresso, filtre, etc.

Hola Blai, en primer lloc, t’agrada el cafè?

Bon dia, doncs sí… la veritat és que massa i tot… jeje

Quants cafès et prens al dia?

Entre uns 5-7 cafès al dia…

Series capaç d’aguantar una setmana sense prendre un sol cafè?

La veritat es que sí. Vegades que per viatge o el que sigui, estàs fora, a llocs on no hi ha cafès de qualitat, estic sense prendre cafè (sempre i quan no m’hagi pogut endur el meu kit de viatge…)

Anem al gra doncs. Ja fa temps que molts clients i clientes vénen expressament a la Teteria a fer el cafè. Tenint en compte que fa uns anys, quan teníem cafè normal, no venia ningú… Com s’explica aquest miracle?

Doncs degut a la poca qualitat de les tasses de cafè que hi ha al carrer. El client sol va notant que hi ha alguna cosa diferent a les tasses on es serveix cafè d’especialitat. Inconscientment va veient que els cafès li senten millor a uns determinats llocs i per això puja el consum de cafè. No hem d’oblidar que a part d’una qualitat també és important la formació i atenció que dediquem a l’elaboració de la beguda, i quan tot això s’ajunta els resultats poden ser sorprenents.

Cada quan canvieu el cafè?

Aproximadament cada tres setmanes intentem un canvi d’origen en el que serien cafès d’especialitat. Amb blends ja sí que ets més regular, però les dates de torrat haurien d’anar als mateixos tempos.

Quins criteris seguiu per comprar-ne un o un altre?

Sobretot la qualitat, però també intentes jugar una mica amb la rotació de diferents processos per que el consumidor vagi veient les diferències entre uns i uns altres.

I l’última pregunta, quin és el teu cafè preferit del món mundial?

És una pregunta complicada… hi entrarien molts factors… Pensem que el cafè d’una determinada finca pot canviar molt d’un any a un altre, o inclús d’una collita a una altra per la complexitat dels processos de preparació. Però la veritat és que de les millors tasses que he provat, ha estat un Honey de la finca El Paraiso, Colòmbia. Potser també és degut a que quan coneixes la feina dels caficultors, la família i tot el que hi ha al darrera, i proves una tassa excel·lent, es genera una sensació brutal!

Bé Blai, moltes gràcies per les explicacions i gràcies per fer la vostra feina amb tanta passió. Vés-nos torrant el cafè, que aquesta setmana us faig comanda, i salutacions a la família!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s