L’aigua no ha de bullir mai

Hi ha moltes teories sobre les qualitats que ha de tenir l’aigua que utilitzem per preparar un bon te, però en el que sí que hi ha consens és en que hem de procurar utilitzar una aigua amb molt d’oxigen, ja que és senyal del bon estat d’aquesta. A partir d’aquí, segons l’hàbitat on ens trobem la podrem aconseguir d’un lloc o d’un altre.

El xinès Lu Yu (S.VIII dC), conegut com «El sant patró del te», escriptor del primer llibre conegut del te (Cha Ching) també anomenat el «Llibre sagrat del te», amb influències de la filosofia zen, deia que la millor aigua per a preparar un te és la que prové d’un brollador natural, ja que conté més oxigen. Per la majoria de nosaltres però, és difícil accedir a un brollador natural cada vegada que vulguem un te, així que utilitzarem aigua mineral o de la corrent filtrada.

Això en quant a la qualitat de l’aigua, però el que ja no està tant clar és el mite de que l’aigua no ha d’arribar al punt d’ebullició perquè perdria l’oxigen dissolt a l’aigua. El cert és que l’oxigen dissolt s’allibera a temperatures molt inferiors a la del punt d’ebullició. De fet, ja als 40ºC la presència d’oxigen a l’aigua guarda poca diferència amb la quantitat d’oxigen del punt d’ebullició, o amb la de les temperatures que oscil·len en la preparació del te (entre 60 i 90ºC). El que sí que ens mostra la corba de solubilitat és que es perd molt més oxigen si mantenim l’ebullició durant una estona perllongada. Per tant és acceptable pensar que la manera òptima és, un cop arribada la temperatura adequada de cada te, retirar l’aigua del foc immediatament.

Cal dir però, que en el cas d’haver d’utilitzar aigües dures (calcària – superior a 120 mg CaCO3/litre), és desitjable filtrar-la, fer-la bullir per eliminar bacteris i deixar-la reposar perquè els minerals es precipitin.

En qualsevol cas, hagi bullit o no l’aigua, el més important és que en el moment de posar l’aigua al te, aquesta mai ha d’estar bullint. Sempre ha d’estar a la temperatura adequada de cada tipus de te, per tal de no fer malbé les fulles.

Te Blanc (de 60 a 80ªC)

Te Verd i Groc (de 70 a 85ªC)

Te Oolong (de 75 a 90ªC)

Te Pu-erh i te Negre (de 80 a 90ªC)

A la Teteria Índia, disposem d’aigua osmotitzada, que ens garanteix la composició química perfecta per al consum humà, i a l’hora d’escalfar-la utilitzem un bullidor digital que ens permet escalfar l’aigua a la temperatura desitjada.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s