El te a l’Índia. Història i crònica del taller-degustació

Història del te a l’Índia

A les pàgines del Ramayana, escrita cap el Segle III aC, ja es van trobar referències de l’ús del te com a planta medicinal.

Però va ser al 1823 quan els anglesos van descobrir un arbust molt similar a la Camèlia Sinensis Sinensis. La van portar a analitzar a Calcuta i van descobrir que es tractava de la Camèlia Assàmica, una varietat de la planta del te pròpia de les regions de l’Índia. A partir d’aleshores es va començar a desenvolupar la indústria del te a l’Índia, començant per la regió d’Assam i seguint cap a Darjeeling i les Nilgiri Hills com a principals àrees productores. A l’actualitat, l’Índia és el segon major productor de te del món , produeix unes 1200 tones de te a l’any de les quals un 80% es destina al consum interior, bàsicament de te negre.

El curiós origen del Massala Chai

L’origen del Massala Chai el trobem en una genial simbiosi entre el te negre i les espècies ayurvèdiques.

dsc03554
Chai i pastes als carrers de Bangalore

A la segona meitat del Segle XIX els anglesos, propietaris de les fàbriques de te, van considerar que augmentarien de forma exponencial les seves vendes si convertien la població índia en consumidora de te, així que, coneixedors dels efectes addictius d’aquesta infusió, van potenciar-ne el consum entre els seus treballadors. Ràpidament la societat índia va afegir el te a la seva dieta passant a ser els majors consumidors de te del món, però afegint-hi una peculiaritat: van barrejar el te negre amb la infusió d’espècies que s’havien pres tota la vida (gingebre, cardamom, clau, anís estrellat, pebre negre, canyella). De fet, el seu nom ja ho diu tot: «Massala» significa mescla d’espècies, i «Chai» significa te. Cada família preparava el Massala Chai amb la seva recepta personal que es transmetia de generació en generació, fins que li van acabar afegint també llet i sucre, influenciats per la tradició anglesa de barrejar el te amb llet i ensucrar-lo.

Crònica del taller-degustació

El passat diumenge 18 de desembre va tenir lloc a la Teteria Índia un taller on, sota el títol «El te a l’Índia», vam degustar els 5 tes i la infusió més característiques de l’Índia, tots biològics i acompanyats d’uns pastissets indis d’ametlla i de pastanga.

El tast va començar amb un te negre – Korakundah (Orange Pekoe), cultivat a la regió de les Nilgiri Hills, al sud de l’Índia. De fulles amb tons vermellosos, un cop infusionada donava un licor daurat clar de sunnamed-1abor suau i aroma sec que recordava a les nous, a l’arròs integral i lleugerament terrós.
El següent va ser un te negre – Assam (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe). Provinent del nord-est de l’India, concretament a la regió que s’estén al llarg de riu Brahmaputra on es troben les plantacions més extenses i de major rendiment del món. Les fulles seques d’aquest Assam eren negres, tot i que un cop infusionat tenyia l’aigua d’un color vermellós intens desprenent olors de fusta recent tallada i tons humits amb un sabor fort i astringent.
El darrer dels tes de procedència que vam tastar va ser un te negre Darjeeling Springtime (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe). Un «First Flush» (Primera collita) de primeríssima qualitat cultivat a les faldes de l’Himàlaia, a una altitud de més de 2000 metres. En aquesta regió, el teunnamed no és cultiva en grans plantacions, si no en petits «tea gardens». Això els converteix en tes molt exclusius considerats el xampany dels tes. De fulles negres i verdes, produeix un licor groguenc amb sabor afruitat i oxidat i una aroma àcida i penetrant.

El tast va seguir amb la infusió clàssica de l’Índia amb espècies ayurvèdiques com el gingebre, clau, canyella, cardamom i pebre negre que ens aporta un sensació reconfortant i relaxant a la vegada que deixa un regust picant a la gola.

Vam seguir amb un Massala Chai que va acabar d’arrodonir la tarda conjugant el te negre amb les espècies clàssiques i finalment vam gaudir d’un típic Chai amb sucre i llet de soja, recreant el te que la població pren als carrers de l’Índia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s