Índia Massala Beer, la cervesa artesana de la Teteria Índia

Fa anys, que a molts llocs d’Europa, és un fet habitual trobar ciutats, pobles, barris i inclús bars que tenen la seva pròpia cervesa artesana. A Catalunya, aquestes iniciatives van trigar més en aparèixer, però poc a poc s’han anat fent un lloc a les neveres de molts establiments. A la Teteria Índia, la celebració del 10è aniversari ens ha portat aquesta nova cervesa. Amb malta Pilsen Premium, malta Carapils, malta Carabelge, llúpol Hallertau Citra, gingebre i aigua, hem aconseguit com a resultat una Spicy Ale, de 5% d’alcohol, color daurat i escuma poc persistent però estàtica. De cos mitjà, molt fàcil de beure per la frescor dels seus ingredients, equilibrada i neta. En boca, glop molt fresc per la presència del gingebre, amb un gust final dolç. En nas, s’endevina el gingebre, amb un toc tropical que recorda al mango gràcies al llúpol Hallertau Citra. La paraula “massala” significa mescla d’espècies en indi, i hem cregut que era la paraula adient ja que hem volgut incorporar dos originals ingredients a la nostra cervesa: el gingebre i el mango, una de les fruites i una de les espècies més típiques de l’Índia. Esperem que gaudiu d’aquesta petita aportació que hem fet des de la Teteria al món de la cervesa artesana. Esperem que gaudiu de la nova “Índia Massala Beer”.

…però, en què consisteix tot això de la cervesa artesana?

Història de la cervesa

Els indicis que es tenen d’aquesta beguda, van lligats als primers passos donats per l’ésser humà en l’agricultura i la conseqüent necessitat d’emmagatzematge dels grans que cultivava. Aquells primers agricultors van observar que la combinació de grans mòlts, introduïts en un recipient i exposats al medi ambient, fermentaven. El resultat obtingut els va agradar i van provar d’afegir-li aigua a la pasta resultant del ferment. En aquella època, va passar a consumir-se com a part de l’alimentació diària ja que amb aquesta barreja aconseguien els nutrients i sucres necessaris.

Al segle XIII, es va descobrir que si s’afegia a aquesta mescla, una planta trepadora amb qualitats antisèptiques anomenada llúpol, aportaven sabor, aroma i estabilitat a la beguda.

Cerveses industrials vs cerveses artesanals

Les cerveses industrials es produeixen en base a una recepta bàsica que busca ingredients i processos econòmicament viables, pel contrari, la cervesa artesana és provada i modificada pel mestre cerveser amb l’objectiu de trobar la mescla adequada que tingui un sabor i una aroma característiques. Són diversos els factors que determinen que una cervesa sigui artesana. En primer lloc, no s’utilitzen additius químics durant la seva fabricació, i tot i que es puguin utilitzar algunes màquines i filtres, requereix varies tasques manuals a l’hora d’afegir els cereals, el llúpol i l’aigua. A l’etiqueta d’aquestes cerveses no trobarem conservants ni antioxidants afegits artificialment, i s’elabora en petites quantitats per tal d’evitar el seu emmagatzematge perllongat. També s’hi inclou una mica de most sense fermentar per tal que la pròpia cervesa, un cop feta, continuï el procés de fermentació dins l’ampolla i generi els gasos que crearan l’espuma en obrir-la. La cervesa artesana no es pasteuritza, i això garanteix la conservació de les aromes i els sabors originals. En el cas de les cerveses industrials, la pasteurització fa que es perdin propietats nutritives i organolèptiques, i a més, al no haver-hi segona fermentació, no es produeix gasificació, i conseqüentment s’ha d’injectar gas carbònic de forma artificial. Una altra diferència la trobem en el filtrat. Mentre a la cervesa artesana es realitza un filtrat manual, i per això trobem sediments en el fons de l’ampolla, en la cervesa industrial es realitza un filtrat químic eliminant llevats i proteïnes de la cervesa.

L’”art” de la cervesa artesana

Tal com es desprèn de la paraula “artesanal”, aquesta cervesa està feta per algú que realment estima l’artesania de la cervesa i considera tot el procés, un art on no només importa el tipus de cervesa o la quantitat d’alcohol, sinó que també està molt marcada per l’ampolla, l’etiqueta, el nom, l’origen, les peculiaritats, etc

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s