Els nostres menjars vegans i vegetarians

Quan vaig estar per primera vegada a l’Índia, ara fa 12 anys, una de les coses que em va sobtar va ser la popularitat dels restaurants vegetarians. A tot arreu, anessis on anessis, podies veure cartells on s’especificava que aquell establiment disposava d’aliments vegetarians. Més tard, en informar-me d’aquesta peculiaritat vaig descobrir que a l’Índia, en aquest aspecte, també eren diferents a Occident. Allà, allò normal és ser vegetarià, i els «rars» són els carnívors. Es calcula que uns 700 milions de persones, en aquell país, són vegetarianes, la qual cosa ha dotat l’oferta culinària, d’una extensa i rica varietat de plats, fins convertir-la en el paradís del menjar vegetarià.

 

La grandesa d’una nació i el seu progrés moral, es poden mesurar per la forma en què allà tracten els animals.

Mahatma Gandhi.

Vegetarianisme a l’Índia és sinònim de no menjar cap aliment que provingui dels animals, tampoc ous o llet, que és el què aquí entenem com a veganisme. Per a la filosofia hindú, budista o jainista el fet de menjar animals representa un acte de violència. Els mestres religiosos hindús han mantingut, des de sempre, que el consum de carn no és compatible amb una vida harmoniosa. Cal dir però, que el que condueix els indis a no menjar carn no són pas les consideracions dietètiques o de salut, sinó la convicció de que tant humans com animals formem part d’un tot absolut i, guiats per yoguis i buscadors de la veritat, basen els seus principis religiosos en la no-violència, preconitzant una forma de subsistència basada en un consum mínim de recursos naturals i en una proto-ecologia documentada en textos de sorprenent antiguitat. Els hindús també es regeixen per les lleis del karma, segons les quals qualsevol acte que provoqui patiment, tindrà ineludiblement conseqüències negatives per a qui el realitzi. A més a més, com que som el resultat del que mengem, també la nostra consciència i les emocions es veuran afectades. S’ha de dir però, que eventualment poden consumir carn, però només la que s’ha sacrificat en ofrena als Déus, sobretot en àrees del Nepal, on les nevades impedeixen el cultiu adequat d’alguns vegetals. Els mateixos criteris apliquen pel que fa la medicina, la famosa ayurveda, basada en espècies i recursos vegetals per tractar les malalties.
Tot això té uns beneficis socioeconòmics, ja que el menjar vegetarià composat per patata, arròs, arrels, llegums, cereals i espècies, és molt més assequible per les butxaques de la població índia. Desgraciadament, des de multinacionals com Mc Donald’s o KFC s’està fent una campanya negativa del vegetarianisme i és cada cop més típic veure famílies de classe mitja menjant en aquests establiments amb cara de satisfacció pensant que és un acte elitista.

La Filosofia vegana

Fa ja uns quants anys, el vegetarianisme i el veganisme han deixat de ser uns desconeguts absoluts i han començat a normalitzar-se i popularitzar-se per Occident. El veganisme, no es tracta només d’una dieta, sinó d’una actitud, és un estil de vida basat en el respecte cap els animals. Considerar que els animals són individus amb interessos que mereixen ser respectats té implicacions pràctiques per evitar que milers d’ells pateixin i morin als escorxadors, centres d’experimentació, zoos, aquaris, circs, granges pelleteres, i que deixin de ser comprats, venuts, privats de llibertat, allunyats de les seves famílies, inseminats artificialment i tractats com un producte. Algunes persones han intentat manipular el significat de «veganisme», de tal manera que diuen que explotar i matar éssers humans no és contradictori amb el veganisme, quan de fet és el contrari, el veganisme es basa també en el respecte a tots els animals, sense importar si són humans o no, si són mascles o femelles, el color de pell, l’orientació sexual. Dur una vida plenament vegana comporta doncs, evitar també la compra de roba manufacturada sota condicions d’explotació de persones. Evidentment, en el context social on ens movem, amb l’auge del capitalisme i el consumisme és molt complicat no caure en contradiccions a l’hora de comprar un telèfon mòbil o esbrinar en quines condicions s’ha creat cada producte que adquirim, però aquí és on cada persona posa el límit de fins on vol minimitzar el seu impacte sobre la resta d’éssers vius.

La dieta vegana

Al marge del que implica la filosofia de vida vegana en quant a sostenibilitat mediambiental i respecte pels animals, existeix un nombre creixent de persones, que opten per aquest tipus de dieta atretes per les investigacions que asseguren efectes saludables en front de les dietes carnívores. L’Associació Dietètica Americana (ADA) ja ha manifestat en varies ocasions la idoneïtat de les dietes vegetarianes i veganes i afirmen que han demostrat ser saludables, adequades des del punt de vista nutricional i beneficioses pel que fa a la prevenció i el tractament de certes malalties. De fet, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), 2’7 milions de morts a l’any estan causades per un baix consum de fruites i verdures. Les dietes veganes, ben dissenyades, amb una adequada quantitat i diversitat d’aliments pot proporcionar tots els nutrients necessaris per al cos amb l’excepció de la vitamina B12, una vitamina exclusiva dels productes d’origen animal i que en el cas de les dietes veganes s’obté a través d’un suplement farmacològic.
A primera vista, pot semblar que el fet de deixar de menjar carn i altres productes d’origen animal redueix molt el camp de possibilitats de la cuina, però normalment, aquesta decisió va acompanyada d’un creixent interès per descobrir nous menús, noves tècniques de cuina i de la cerca de nous aliments per tal de dur una dieta sana i atractiva. Així doncs, amb un rebost ple de llegums, cereals, verdures, fruits secs, llavors, olis i greixos vegetals, espècies i herbes, fruites, farines i midons, vinagres i salses, no hi ha dieta amb carències. Els experts però, recomanen complementar-ho fent esport i portant uns hàbits saludables.

A la Teteria Índia disposem des de fa temps, d’una àmplia oferta de plats vegetarians i vegans.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s